Un obiectiv major pentru 2018 este preluarea in administrare a bazei CEDAM

Cedam

articol preluat de pe www.1asig.ro

Anul 2018 il vedem ca pe un an de consolidare a activitatii institutiei, de realizare a unei mai bune sinergii a procesului decizional, de omogenizare si de perfectionare a resurselor umane, dupa schimbarile care au avut loc in 2017, a declarat, pentru XPRIMM Publications, Madalin ROSU, Presedinte, BAAR – Biroul Asiguratorilor Auto din Romania.

“Unul dintre obiectivele majore care stau in fata BAAR in anul 2018 este preluarea in administrare a bazei de date RCA (CEDAM), aceasta fiind o parte importanta, a procesului de reorganizare a activitatii Biroului, aflata in curs de finalizare. Un alt obiectiv il reprezinta implementarea unei noi strategii in domeniul comunicarii, pe masura cresterii importantei activitatii desfasurate de institutie”, a precizat Madalin ROSU.

“Ne dorim sa contribuim prin actiunile noastre la imbunatatirea sigurantei rutiere pe soselele Romaniei, la cresterea gradului de informare a cetatenilor cu privire la drepturile lor in calitate de asigurati care circula cu automobilul in strainatate, la o mai buna cunoastere a legislatiei rutiere in vigoare. Pentru anul viitor suntem in discutii avansate cu un partener important pe care ni l-am dori alaturi de noi datorita prestigiului de care se bucura pe plan european. Este vorba despre IETL (Institutul European pentru Legislatie Rutiera), organism in cadrul caruia s-au elaborat de-a lungul timpului o serie de reglementari importante in domeniu, aplicate in prezent la nivel national si european”, a adaugat el.

Presedintele BAAR a mai spus ca Biroul va avea, in 2018, o prezenta mai activa si in zona de comunicare social media si pe retelele de socializare. De asemenea, BAAR este in curs de dezvoltare a unui nou site web al institutiei (www.baar.ro), care va contine informatii din ce in ce mai bine structurate si un design modern, mai aproape de exigentele perioadei actuale.

Schimbari in 2017

“Anul 2017 a fost, in primul rand, anul unei noi legi RCA, care nu numai ca este noua, dar este si prima lege speciala care reglementeaza in mod expres acest domeniu in Romania. Noua si prima lege RCA a adus cu ea si nevoia unei restructurari institutionale semnificative la nivelul BAAR, ca urmare a faptului ca institutia a dobandit o importanta sporita pentru piata asigurarilor din Romania. Astfel, la sfarsitul lunii martie BAAR a finalizat preluarea patrimoniului si tuturor atributiilor Fondului de Protectie a Victimelor Strazii. In acelasi timp, BAAR a preluat si intreg personalul angajat al Fondului, astfel incat solutionarea tuturor cererilor de despagubire adresate initial catre FPVS, a fost preluata si finalizata de BAAR fiind astfel asigurata continuitatea in protectia a victimelor”, a declarat Madalin ROSU.

Reorganizarea BAAR a necesitat modificarea, statutului Asociatiei, in conformitate cu noile atributii conferite de catre legiuitor. Ca forma juridica de organizare, BAAR ramane in continuare o asociatie profesionala, independenta si autonoma a tuturor societatilor de asigurare care practica in Romania asigurarea RCA.

Printre noile atributii ale BAAR, rezultate din aplicarea legislatiei RCA aparuta in acest an (Legea 132/2017), enumeram:

  • Intocmirea si publicarea unor statistici privind asigurarile auto la nivel national si international;
  • Elaborarea si publicarea unor analize si studii comparative privind tarifele utilizate de asiguratorii RCA din statele membre;
  • Elaborarea unei Proceduri privind gestionarea asiguratilor RCA cu risc ridicat;
  • Elaborarea unor reglementari specifice si determinarea factorului “N”, elemente necesar pentru preluarea in sistemul asigurarii obligatorii RCA a asiguratilor cu risc ridicat;
  • Dezvoltarea si administrarea bazei de date privind evidenta contractelor RCA si publicarea datelor referitoare la politele de asigurare obligatorie de raspundere civila auto;

“Nu in ultimul rand, trebuie sa spunem ca eforturile noii conduceri BAAR au fost intensificate in 2017 si in directia imbunatatirii activitatii de comunicare cu mass media si publicul larg, exemple in acest sens fiind campaniile de informare si educatie rutiera initiate sau sustinute de BAAR, interviuri, comunicate de presa, participarea membrilor conducerii BAAR la diverse dezbateri televizate sau cu caracter public”, a aratat Madalin ROSU.

Despagubiri dupa falimente

Unul dintre reperele importante ale activitatii BAAR in 2017 a fost continuarea gestionarii dosarelor de dauna Carte Verde ale ASTRA Asigurari, respectiv CARPATICA Asig, ca urmare a falimentului celor doua societati de asigurare.

Astfel, datele inregistrate la sfarsitul lunii octombrie 2017 mai arata ca BAAR a solutionat integral peste 87{0018cd2f23c9e2b37032c79c9933e52616bcad042158b6fed69c124ebd975e44} din dosarele ASTRA si CARPATICA, ceea ce in cifre inseamna despagubiri platite in suma totala de peste 287 milioane lei.

In continuare, pentru dosarele avizate pana in prezent, rezultate in urma falimentului ASTRA Asigurari si CARPATICA Asig la nivelul Biroului sunt constituite rezerve de dauna in suma de 254 milioane lei.

Link articol

Please follow and like us: